Zij die alleen maar rauw voedsel eten

Posted

Rauwe voedingRauw voedsel eten. Het is een trant om rauw voedsel te eten, maar hoe gezond is het eigenlijk? In 2012 schrok Nederland op toen een moeder bij De Wereld Draait Door op televisie kwam, omdat ze haar zoontje enkel en alleen rauw voedsel te eten gaf. Dat had de nodige gevolgen en consequenties voor haar zoon en de meningen waren niet mals. Wanneer is rauw voedsel eten goed en wanneer niet? We zetten het uiteen bij onze lezers en kregen enkele opmerkelijke antwoorden.

 

Het jongetje dat alleen maar rauw mocht eten

De situatie was als volgt: het jongetje dat met zijn moeder bij De Wereld Draait Door kwam, at alleen maar rauw voedsel. Dat betekende dat hij eigenlijk alleen maar bladgroenten at en geen vlees (want rauw kun je de meeste soorten vlees niet eten). Het idee van moeder was dat hij zo vrij bleef van allerlei ongewenste stoffen en middelen die in eten worden gebruikt om het beter te laten smaken, of omdat het goedkoper is qua productie. Hoe dan ook: Nederland viel over deze moeder. Toch zijn er duizenden mensen (en ook kinderen) te vinden die genoegen nemen met rauwe voeding.

 

Amanda Spijs vertelt

We hebben een van onze lezers bereid gevonden om te vertellen over haar rauwe voedsel dieet. “Het gaat er om dat wij leven zoals onze voorouders leefden, lang geleden. Het idee is dat het voedsel toen gezonder was dan het voedsel nu. Het wordt met grote hoeveelheden tegelijk bereid in fabrieken en om het een en ander goedkoper te houden, worden onprettige stoffen en middelen gebruikt. Daar wilden wij niet mee in gaan. Mijn man was al een rauweter toen ik hem leerde kennen en hij heeft mij weten te overtuigen. Joshua en Kevin zijn na hun geboorte mee gaan eten met onze pot en zijn niet anders gewend.”

Die opvatting wordt door Martin van Burgeren gedeeld. Hij eet sinds vijf jaar alleen nog maar rauw, maar laat zijn kinderen wel vrij: “Ik wil dat zij voor zichzelf besluiten of ze rauw gaan eten of niet. Natuurlijk krijgen ze het bij mij veel aangeboden, maar ik bak voor hun ook een stuk vlees of vis en ook gewoon in boter of olie. Dat maakt mij niet uit, want ik wil ten eerste niet dat ze belangrijke bestanddelen missen en ten tweede is dit mijn levensstijl en niet die van mijn kinderen.”

 

Verschillende meningen

Het mag duidelijk zijn. Er zijn verschillende meningen over mensen die rauw voedsel eten en ook die mensen hebben verschillende opvattingen. Op zich hoeft het niet erg te zijn om rauw eten te eten, zolang kinderen er maar niet ongezonder door worden. Het was duidelijk dat dit bij het jongetje bij De Wereld Draait Door wel het geval was en dat is natuurlijk niet goed te keuren. Maar rauw eten om te ontsnappen aan ongezonde toevoegingen, dat kunnen wij natuurlijk wel begrijpen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>